ONNELLISUUS JA HYGGEILY

Hei sinä kaunis ihminen!

Vietimme ystävieni kanssa pidennetyn viikonlopun Kööpenhaminassa ja perinteisten suklaarasioiden sijaan toin kotiin tullessani palan paikallista onnellisuutta. Olen vieraillut kyseisessä kaupungissa kerran aiemmin, ja muistan jo silloin julistaneeni rakkautta tuota ihanaa kaupunkia kohtaan. Tällä kertaa rakkaus roihusi oikein kunnolla ja aloin jo miettiä, miten Mambo-koiramme saataisiin sinne ilman lentokonekuljetusta ja paljonko rahaa kuluisi Hyggeilyyn kuukaudessa. Innostun asioista ehkä liiankin helposti ja palautin itseni maan pinnalle aika nopeaa. Sen sijaan, että alkaisin pakkaamaan asuntoamme muuttolaatikoihin, päätin yrittää poimia palan Tanskalaista onnellisuutta omaan elämääni täällä Suomessa. Tanskalaisista paistaa kilometrien päähän hyvä olo – he hymyilevät, auttavat, nauravat, koskettavat ja keskustelevat. Ja ihan julkisesti, silleen että kaikki näkee ja kuulee sen.

Ystävällisyys toisia ihmisiä kohtaan tuli esille joka puolella – milloin haahuilimme kartta kädessä ja paikalliset auttoivat oikealle kadulle, milloin valtasimme huomaamattamme pyörätien ja saimme vihaisten huutojen sijaan ystävällisen hymyn joka viittoi siirtymään kävelytielle, milloin olimme tilaamassa ihan liikaa ruokaa ihan liian kalliissa aamupalapaikassa  ja ystävällinen tarjoilija huomautti meitä annosten suuruudesta. Ja miten muutamaankin otteeseen joku paikallinen kehui kirkuvan punaista takkiani, koska se oli heidän mielestään kiva ja toi aurinkoa harmaaseen päivään. Oli hassua huomata, että jos vahingossa hipaiset metrossa istuessa vierustoveria, voit murinan sijasta saada takaisin hymyn – ehkä jopa juttukaverin. Itsehän pukkasin sunnuntaina kirpputorilla vieraillessamme ulos vessakopista niin lujaa, että syöksyin jotenkin ihmeellisesti erään naisen takamukseen kiinni. Esitin pahoittelut häpeissäni, mutta hän ei ollut moksiskaan kömpelyydestäni vaan nauroi minulle iloisesti. Samaisessa paikassa eräs toinen nainen lahjoitti minulle kaksi kaunista simpukkakulhoa lahjaksi, koska minulla ei ollut antaa hänelle kruunuja. Näitä kauniita pieniä hetkiä oli niin paljon, että aloimme jo vitsailla ihmisten onnellisuudesta.

Tein havaintoja paikallisista asukeista ja kyselin Kööpenhaminassa asuneelta ystävältäni syitä maassa vallitsevaan käsin kosketeltavaan onnellisuuteen. Esille nousivat muun muassa keskimääräistä lyhyempi työviikko, ekologisuus, läheiset välit ystäviin ja perheisiin, pyöräilyn ja ulkoilun suosiminen autossa istumisen sijaan, hyvä tulotaso ja hyggeilyn vaaliminen elämässä.

Hyggeä on selitetty läheisyyden luomisen taiteeksi, sielun viihtyisyydeksi, rauhoittavista asioista nauttimiseksi ja kaikeksi näiden väliltä. Oma suosikkini on kupillinen kaakaota kynttilänvalossa…Jokainen tietää, mitä hygge on, kun sen kokee. Kyse on hyggestä, kun on käpertynyt rakkaansa kainaloon sohvalla tai syö fiilisruokaa parhaiden ystäviensä seurassa. Sitä on myös raikas aamu, jolloin ikkunasta tulviva valo on täydellistä. Näin kertoo Hygge-kirjan kirjoittaja ja Tanskalaisen Happiness Research Instituten johtaja Meik Wiking, mies joka on tutkinut vuosikausia Tanskalaista elämäntapaa. Amen!

Meillähän on siis kaikki avaimet pyrkiä samaan onnellisuuteen täällä koto-Suomessa. Muistetaan vaan pysähtyä enemmän ja fiilistellä niitä elämän pieniä hyviä hetkiä. Nautitaan siitä, kun aurinko pilkahtaa ikkunasta kevään saapuessa tai siitä, kun ystäväsi pyytää sinua keskiviikko-iltana saunomaan luokseen – mene vaikka väsyttää. Fiilistele, osta saunakalja ja ilahduta ystävääsi kasvonaamiolla. Hyggeile! Ja muista, että viikossa on seitsemän päivää, ei kahta vaan seitsemän. Myös arki on tarkoitettu elämistä varten. Ja muista ne pienet kauniit teot, tervehtiminen kaupan kassalla, hymyileminen viehättävälle vastaantulijalle, auttaminen ja kiittäminen. Nauti lapsesi hymystä ja puolisosi onnistumisesta – siitä, että saatte elää ja hengittää. Ole kiitollinen elämästä – älä kyynisty, vaikka välillä on vaikeaa. Huuda, jos tuntuu siltä! Hanki uusi harrastus ja tutustu ihmisiin, tanssi ja tee asioita mukavuusalueesi ulkopuolella. Hiero vaikka kiviä yhteen, jos se tekee sinut onnelliseksi.

Sen sijaan, että olisin kirjoittanut kauniista meikistä, halusin kirjoittaa onnellisuudesta. Hymyilemisestä ja fiilistelystä, siitä mikä on meissä kaikkein kauneinta – se sisältä kumpuava kauneus.

 

 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Marjo

  Hei mäkin muistan ton, että Köpiksessä saa aina kehuja ja niistä tulee hyvä fiilis. Ja mullakin oli kehunkohteena PUNAINEN hattu.

  maaliskuu 14, 2018 at 6:55 am Reply
  • admin

   Jokin siinä punaisessa vaan on, ja niissä paikallisissa 😉 Mun yksi ystävä oli myös ostanut upean punaisen hatun Köpiksestä <3

   maaliskuu 16, 2018 at 12:18 pm Reply

  Leave a Reply